Aronia

appelbes uit Loppersum

van Bio plantage.

Geplaatst op 13-3-24 Harold Weistra


Een recente onafhankelijke Oostenrijkse studie door de Universiteit van Graz naar het verband tussen inname flavonoïden uit bessen en darmbacteriën liet zien dat de de groep welke wél Aronia-sap kreeg hierop significant beter reageerde. Meer onderzoek wenselijk was 1 van de conclusies.

Aronia Nero bessen (alleen in Nederland appelbes genoemd, in Engels sprekende landen chokeberry - choke betekent bitter) worden in talloze pillen en medicijnen verwerkt. Bekendste is Covid-19 vaccin, anti-stralingspillen (bes ook hoog Jodium gehalte) en voor vitamine C tabletten maar meest gebruikt als goedkoop ingrediënt om levensmiddelen natuurlijk roodtekleuren.


Deze studie onderzocht waarom sommige mensen zonder problemen kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen van Aronia M. Nero, een polyfenolrijke bes, terwijl anderen het misschien ook niet verdragen. Met een focus op gezonde vrouwen onderzocht het onderzoeksteam gedurende een periode van zes weken het verband tussen het darmmicrobioom, bacteriële metabolieten en de reactie van het lichaam op Aronia-sap.


Belangrijkste bevindingen:

- Significante toename van de diversiteit van het darmmicrobioom en secundaire galzuren bij deelnemers die het sap goed verdroegen.
- Geen verandering in de diversiteit van het darmmicrobioom onder deelnemers die klachten rapporteerden na het nuttigen van aronia-sap, maar toename in O-glycanen en gasproductie.
- Inzicht in hoe individuele metabolische uitkomsten en verdraagbaarheid van polyfenolen zoals die in aronia-sap worden beïnvloed door onze darmmicrobiotica.


Dit onderzoek onderstreept niet alleen het belang van gepersonaliseerde voeding, maar maakt ook de weg vrij voor toekomstig onderzoek naar polyfenolrijke voedingsmiddelen en hun impact op de gezondheid, gebaseerd op individuele darmmicrobioomprofielen.

Lees het volledige artikel voor een diepgaande duik in hoe polyfenolen en darmgezondheid nauw met elkaar verbonden zijn, en waarom personalisatie in voeding de sleutel zou kunnen zijn tot het maximaliseren vandegezondheid.


Link naar het Springer artikel: https://lnkd.in/dGwMgP8C

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Geplaatst: 21-09-22 Harold Weistra


Dit is het prachtige prijswinnende dessert van chefkoks Willem Bos en Richard Smit van restaurant De Basiliek in Appingedam op 19 september 2022 bij de Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2022 in Ahoy Rotterdam!

Op het bord 3 bessen en een crèmeux met Aronia bessen van Aroniaholland.

De opdracht was: met uitsluitend verse en onbewerkte producten van eigen streek- en seizoen leveranciers op ambachtelijke wijze een amuse en een driegangenmenu bereiden.

De algemene indruk van de jury was dat het niveau erg hoog was. In alle gevallen is de opdracht tot in de puntjes uitgewerkt met verrassende resultaten. Na beraad was de unanieme uitslag:

Nr.1 - Restaurant Morille Koudekerke met chef Dennis Willems.

Nr.2 – Restaurant De Basiliek Appingedam met chef Willem Bos

Nr.3 – Restaurant De Gordiaan Lelystad met chef Lars Dekens

Euro-Toques Nederland feliciteert de winnaars en alle deelnemers met de prachtige resultaten. Alle chefs hebben aangetoond Euro-Toques Nederland in hart en nieren te vertegenwoordigen.

En daar zijn we trots op!!